Salariatii de la Fukushima castigau cat angajatii McDonald's

Salariul platit pentru intretinerea reactoarelor, cu norma intreaga, indica declinul economic al regiunii Tohoku, din nordul Japoniei, in care orasele s-ar putea sa nu-si mai revina niciodata dupa dezastru, potrivit Mediafax.

Cutremurul cu magnitudinea de noua grade pe scara Richter de la 11 martie si valurile inalte de 15 metri care i-au urmat au distrus sau afectat 200.000 de cladiri si au ras de pe fata pamantului orase intregi in nord-estul Japoniei. Companii ca Sony, Toyota Motor sau Sapporo Holdings au fost nevoite sa inchida fabrici, ca urmare a pagubelor cauzate de catastrofele naturale, estimate de guvern la 295 miliarde dolari.

Tokyo Electric Power, operatorul centralei de la Fukushima, ar putea inregistra pierderi speciale de 2.000 de miliarde de yeni (23,6 miliarde de dolari) in acest an fiscal, inceput in martie, pentru a compensa comunitatile situate in apropierea centralei, potrivit estimarilor JP Morgan, citate de Reuters.

Cum sufera economia Japoniei

Economia Japoniei este in stare grava si nu-si va reveni prea devreme dupa cutremurul care a zguduit arhipelagul in luna martie, apreciaza guvernul nipon, citat de Reuters.

Seismul de pe 11 martie si valurile tsunami care au urmat au dus la restrictionarea furnizarii de energie electrica, la inchiderea uzinelor si scaderea accentuata a numarului de turisti, factori care au impins economia nipona in cea mai grava criza de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In acest context, multi analisti anticipeaza ca economia va intra in recesiune in acest an, informeaza Mediafax.

Dezastrul a ucis 28.000 de persoane si a avariat sase centrale nucleare.

"Economia nipona se regaseste dintr-o data intr-o stare grava din cauza efectelor cutremurului", se arata intr-un raport guvernamental. Documentul mentioneaza ca increderea din sectorul serviciilor a scazut la niveluri record, atinse in timpul celei mai dificile perioade a crizei financiare globale.

Japonia se confrunta, totodata, cu ingrijorarile statelor vecine, printre care China, legate de pomparea in mare a apei radioactive provenite de la centrala nucleara Fukushima.

SURSA : http://www.wall-street.ro/articol/International/102077/Salariatii-de-la-Fukushima-castigau-cat-angajatii-McDonald-s.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu