Ghid de angajare la ONU

Care sunt competenţele cerute de recrutorii ONU de la aplicanţi

Candidaţii care vânează o poziţie în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite trebuie să demonstreze că sunt team-playeri, că sunt creativi-propun soluţii şi abordări noi la problemele cu care se confruntă şi că sunt dispuşi să se perfecţioneze continuu (că pot să îşi interiorizeze strategii de educaţie permanentă (lifelong learning).

Profilul moral al candaţilor care vor să lucreze la ONU

Altruismul, integritatea, onestitatea, obiectivitatea în asumarea deciziilor, precum şi respectul pentru alteritate sunt câteva din atributele care desenează profilul moral al celor care lucrează în structurile Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit informaţiilor publicate pe pagina oficială a organizaţiei.

La ce reţele profesionale poţi aplica

(1) Reţeaua economică şi dezvoltare socială; (2) management; (3) Departamentul politic, de pace şi securitate; (4) sisteme informatice; (5) departamentul legal; (6) informaţii publice şi relaţii externe; (7) managementul congreselor; (8) siguranţă & securitate sunt compartimentele în care te poţi forma profesional la ONU. Cele 8 departamente antemenţionate funcţionează ca nişte reţele profesionale flexibile între care angajaţii ONU se pot mişca, în care se încurajează mobilitatea, astfel încât angajaţii să dobândească expunere multidisciplinară şi să se îndrepte către departamentul cu care sunt cel mai compatibili. Aplicanţii trebuie să se aştepte astfel la mandate multidisciplinare, ceea ce concret, se traduce prin poziţii cât mai diferite în departamente diferite din cât mai multe oraşe. În acest sens, candidaţii trebuie să ştie de la bun început că disponibilitatea pentru a fi relocat inopinat dintr-un oraş în altul e un criteriu care cântăreşte greu când vine vorba de promovări în cadrul organizaţiei. De ce? Eşti promovat pe poziţii senioriale dacă demonstrezi ţi-ai asumat riscuri şi că ai ocupat posturi în zone periculoase.

Unde mă pot angaja?

Candidaţii trebuie să ştie că cele mai multe oportunităţi de angajare din zona economică & socială sunt în New York, Geneva, Addis Ababa, Beirut, Bangkok şi Santiago de Chile. Principala ţintă a angajaţilor din aceste compartimente este promovarea dezvoltării social-economice în zonele desemnate. În aceste departamente se pot angaja specialişti din următoarele arii de expertiză: economie, sociologie, ştiinţe politice, drept, finanţe, statistică, matematică sau demografie.

Ce înseamnă, necenzurat, munca pe teren la ONU

Trebuie să ştii că vei trăi şi vei lucra în conditii din lumea a treia, te voi confrunta cu problemele tipice zonelor defavorizate şi aflate la limita subzistenţei, de la apă curentă şi electricitate, care sunt implicite în lumea civilizată, la ameninţarea reală şi constantă a contaminării cu virusul imunodeficienţei umane (HIV). Intră aici dacă vrei să afli poveştile câtorva specialişti ONU care au operat în zone critice de sub cupola Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Structura joburilor la ONU & salariile aferente

Posturile din cadrul ONU sunt structurate în 5 categorii profesionale: prima se referă la categoriile cele mai înalte în ierarhie sau categoriile profesionale, urmată de “general service”, de ofiţerii profesionali la nivel naţional, munca de teren şi ultima categorie-numiri pe poziţii senioriale. Intră aici ca să citeşti o descriere detaliată a fiecărei categorii profesionale.

Salarii & beneficii

Să luăm ca exemplu salariile oferite pentru categoria cea mai înaltă-cea profesională. Pentru poziţiile de entry level salariul de bază anual variază între 37.000 de dolari şi 79.000 de dolari.

Pentru poziţiile de middle level salariul de bază anual se situează între 66.000 de dolari şi 105.000 de dolari, în vreme ce poziţiile senioriale sunt remunerate anual cu 94.000 de dolari–121.000 de dolari. E important de reţinut că aceste valori sunt ajustate în sus, de obicei cu peste 60%, pentru a acoperi inflaţia şi alte fluctuaţii de indici economici, suportate de angajaţii ONU în oraşele în care performează.

Angajaţii ONU au între 18 şi 30 de zile de concediu pe an. În afară de aceste zile, ONU mai oferă alte 10 libere (plătite) în zilele de sărbătoare ale oraşelor în care performează angajaţii. Celor care lucrează în zone periculoase ONU le oferă o primă de risc şi zile suplimentare de recuperare.

Câte limbi stăine trebuie să vorbesc ca să lucrez la ONU?

Poziţia oficială, declarativă a recrutorilor de la ONU stipulează că cei interesaţi de o poziţie în oricare din cele 5 categorii profesionale trebuie să vorbească fluent una din limbile de lucru ale ONU, adică engleza sau franceza. În realitate însă, au prioritate la angajare candidaţii care vorbesc fluent ambele limbi străine. Organizaţia are 6 limbi oficiale: arabă, chineză, franceză, engleză, rusă şi spaniolă. În fapt, aşteptările recrutorilor în ceea ce priveşte competenţele de limbi străine ale candidaţilor variază funcţie de jobul ofertat, mai exact, de localizarea lui geografică.

Ce trebuie să ştie vorbitorii de limbi străine care vor să lucreze la ONU

ONU angajează de la traducători, interpreţi, la corectori (proofreaderi), funcţie de oferta disponibilă. În acest moment nu sunt joburi deschise în această zonă. Candidaţii trebuie să aibă maximum 56 de ani. De ce? Politica ONU presupune cel puţin 5 ani de muncă în structurile organizaţiei, pentru specialiştii în limbi străine, în condiţiile în care vârsta de pensionare la ONU este de 62 de ani.

Intră aici ca să vezi un exemplu de subiect la examenul din acest an pentru poziţia de associate translation support officer.

Cum decurge recrutarea

Completezi profilul pe pagina oficială a ONU, CV-ul şi scrisoarea de intenţie pentru jobul ţintit, pe care îl găseşti tot pe site-ul oficial al Organizaţiei (în succesiunea antemenţionată).

Dacă după ce ai parcurs toate etapele procesului de recrutare nu eşti selectat pentru jobul vizat, rămâi în baza de date a candidaţilor relevanţi, ceea ce înseamnă că în următorii 2 ani vei fi contactat de ONU pentru joburi din aceeaşi zonă cu cel ratat, de care ai putea fi interesat, dar pentru care nu mai trebuie să reiei tot procesul de recrutare.

SURSA : http://www.money.ro/ghid-de-angajare-la-onu_925036.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu