Boc îşi angajează răspunderea pe Legea privind salarizarea cadrelor didactice în 2011

Premierul Emil Boc prezintă, în faţa plenului reunit al Parlamentului, proiectul de lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, asupra căruia, în numele Guvernului, îşi angajează răspunderea.

Plenul reunit a început cu o întârziere de aproximativ o jumătate de oră. Şedinţa se desfăşoară doar în prezenţa senatorilor şi deputaţilor puterii, în timp ce parlamentarii PSD, PNL şi PC au anunţat că vor lipsi de la şedinţă, pentru a nu legitima demersul Executivului. În plus, opoziţia a anunţat că nu va depune o moţiune de cenzură, la care ar avea dreptul, potrivit Constituţiei, dar că va contesta proiectul la CCR.

Cu câteva ore înaintea plenului reunit, Guvernul s-a întrunit şi a aprobat forma finală a proiectului de lege privind salarizarea profesorilor, adoptând şase amendamente din 15 depuse.

Legea privind salariile profesorilor a fost adoptată de Guvern pentru a contracara deciziile judecătoreşti prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%. Conform Guvernului, dacă nu se adoptă proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an. Boc a atras atenţia că, în situaţia în care s-ar acorda banii necesari pentru acoperirea creşterii cu 50% a salariilor cadrelor didactice, s-ar rata nu numai ţinta de deficit stabilită cu forurile internaţionale, dar şi posibilitatea revenirii, în 2012, a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierilor din 2010, precum şi eventuala scădere a CAS-ului preconizată pentru a doua parte a anului 2011. El a menţionat că, pentru a se face rost de banii pe care Guvernul nu-i are pentru majorarea salariilor cadrelor didactice, atunci fie este nevoie de a se tăia din anumite cheltuieli, fie să fie disponibilizaţi alţi bugetari.

Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea ultima oară pe 8 martie, pe Codul Muncii. Opoziţia a depus moţiune de cenzură, dar aceasta a fost respinsă pe 16 martie, întrunind 212 voturi "pentru", patru "împotrivă", în timp ce două voturi au fost anulate.

SURSA : http://www.money.ro/boc-isi-angajeaza-raspunderea-pe-legea-privind-salarizarea-cadrelor-didactice-in-2011_932746.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu