Guvernul propune o serie de măsuri care să aducă mai mulți bani la buget pentru a acoperi creșterile de salarii și pensii, printre care şi plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Guvernul propune ca, în vederea utilizării eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestaţii sociale, să fie implementată plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar şi introducerea cardului social de beneficii.
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului este în prezent în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată (mai precis, indemnizaţia minimă este de 1.235 lei).
În prezent legea prevede doar o limită minimă a indemnizației, nu și o limită maximă, așa cum se întâmpla până la 30 iunie 2016, când indemnizația se raporta la indicele social de referință şi era de cel mult 3.400 de lei.
Anul 2016 a adus modificări importante modului de acordare a concediului de creştere a copilului, iar din februarie 2017 a avut loc o creștere a indemnizației aferente, odată cu majorarea salariului minim.
Persoanele care au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului pot să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani (respectiv trei ani, pentru copilul cu handicap), precum și de o indemnizație lunară, așa cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
sursa: https://www.realitatea.net/veste-proasta-pentru-mamici-guvernul-umbla-la-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului_2060864.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu